Pagina's

Levenservaringen in Australië (Quinta en Aniek 2e versie)

Levenservaringen in Australië
2e versie
In dit deel van ons blog, schrijf ik over mijn vakantie in Australië. Ik ben vooral in het deel ‘New-South Wales’ geweest. Ik neem jullie mee naar de enorme stad ‘Sydney’, en vervolgens naar het kleine onbekende dorpje ‘Killabakh’. (Quinta)


Het land Australië
http://australienzelande.fr/wp-content/uploads/australie.jpgAustralië ligt in het continent Australië. De andere landen in dat continent zijn: Tasmanië, Nieuw-Guinea en Timor. Veel mensen denken dat Nieuw-Zeeland ook bij het continent hoort, maar die hoort echter bij het bijna verzonken continent Zeelandië. Zeeland en Australië horen beide bij de regio’s Oceanië en Australië. De officiële taal die ze daar spreken is Engels met een accent en soms wat rare woorden. Canberra is daar de hoofdstad. Australië ligt op het zuidelijk halfrond en er wonen meer dan 20 miljoen inwoners. (Aniek)

Na een hele lange reis in een benauwd vliegtuig, landden we eindelijk in Sydney. Wanneer ik het vliegtuig uitstapte zag ik alleen maar dor gras en dorre bomen. Het was namelijk winter in Australië, en in die tijd viel er weinig regen.
Mijn oom Ewald(broer van mijn moeder) kwam mijn moeder, broertje Guido en mijzelf ophalen van het vliegtuig(mijn vader moest nog werken dus die kwam een paar weken later naar Australië). ‘Ik ben die lange man met die cowboy achtige hoed op’ sms’te  Ewald. En ja, we hadden hem zo gevonden. Ewald woont zelf in Australië, dus we hebben hem lang niet meer in het echt gezien. Toch voelde het heel normaal om hem te zien. Het grappige was dat hij Engels mengde met Nederlands. Hij zei bijvoorbeeld dan: ‘Ik heb mijn “job” steeds ergens anders.’ (Quinta)

Na een lange reis in de auto komen we bij een bungalow- en natuurpark aan. Daar maak ik kennis met mijn neefje Anton(ik had hem nog nooit gezien) en neef Ryan. We lopen samen naar de bungalow waar ik met mijn moeder en Guido slaap. (Ewald, mijn Tante Karin, Ryan en Anton slapen in hun ‘campertrailer’) De hele familie gaat buiten aan een tafeltje zitten en al heel snel zien we de schattige ‘rainbowbirds’! Dat zijn kleurrijke vogeltjes. Ze waren ontzettend mak en kwamen gewoon op je arm zitten. Ik, mijn moeder en Guido gingen nog even een paar uurtjes slapen, daarna gingen we door het natuurpark kanoën. (Quinta)

De volgende dagen gingen we naar Sydney. Daar gingen we activiteiten doen, in winkels kijken, naar markten, speeltuinen(ja zelfs die zijn er daar!) en ’s avonds gingen we in een restaurant eten.
Na een paar dagen in Sydney rond te struinen, vertrekken we naar Karins familie. Sommige  familieleden van Karin zijn Nederlands, maar dat versta je niet altijd heel goed(omdat ze 50 jaar geleden naar Australië zijn geëmigreerd).  Ondertussen kwam mijn nicht Nikki(die op zichzelf woont) even langs, maar een paar dagen daarna gaat ze al weer weg. Nikki ging in de paar dagen veel leuke dingen met ons doen, waaronder klimmen en ‘Middeleeuws’ dansen. (Quinta)

Het Sydney Opera House: staat in Australië (in Sydney). Het Opera House is voor Sydney net zo iets als de Eiffeltoren voor Parijs. Er werd een wedstrijd gehouden over hoe het Opera House eruit kwam te zien. Jørn Utzon won deze wedstrijd en zijn ontwerp zou gebruikt worden. Het budget voor het gebouw was meer dan 14 keer zo veel. (Aniek)


Toeristische attracties
Great Barrier Rif: in Australië heb je het Great Barrier Rif. Dat ligt in de Koraalzee voor de kust van Queensland(plek in Noord-Oost Australië). De Great Barrier Rif is een koraalrif en bestaat uit 2900 riffen en 900 eilanden. Het is daarbij de grootste koraalrif ter wereld. Het koraalrif is gemaakt door miljoenen kleine organismen, oftewel koraalpoliepen. De Great Barrier Rif is de grootste toeristische attractie van Australië. Je kan er veel activiteiten doen zoals een rondvaart of duiktocht. Het koraalrif is voor de helft kleiner dan in 1985. Veel mensen denken dat het vooral door de opwarming van de aarde en dus ook het oceaanwater komt, maar dat is voor slechts 10% de oorzaak. Voor 42% komt het door koraaletende zeesterren en voor 48% door stormen. (Aniek)


In de laatste week dat we in Australië waren, zijn we met z’n allen nog naar een paar stranden/ natuurparken  geweest. Dat was heel leuk om  te doen, maar het meest leuke vond ik het leven op de boerderij, vanwege alle dieren en de  ruimte om je heen. Die plek zou ik nooit vergeten! Helaas is 22 januari 2015 de 6-jarige Snowy overleden aan een wond in haar been. Zo zie je ook hoe ruig het landschap daar is, en hoe gevaarlijk. Het is zo moeilijk om te beseffen dat dit paard waar ik zo vaak mee omgegaan ben, er niet meer is, en dat geeft wel een boos gevoel over Australië. Want als Snowy in Nederland had gestaan, waar de grond vlak en overzichtelijk is, dan was er waarschijnlijk helemaal niks gebeurd… (Quinta)

1 opmerking:

Unknown zei

Aniek en Quinta,

Het is leuk om meer over Australie te lezen en ook om het verhaal van Quinta te weten te komen.

De opbouw van het verhaal en de samenhang valt echter tegen. De stukken met zakelijke informatie over Australie en het eigen verhaal passen niet bij elkaar. Het lijken twee verschillende teksten, maar dan aan elkaar geplakt.
Het verhaal van Quinta zou een leuke aanvulling kunnen zijn, maar dan als een korte alinea. Nu lijkt het teveel op een reisverslag en dat is echt een ander soort tekst dan een artikel, zoals gevraagd in de opdracht. Bij een artikel schrijven, komen ook andere (en moeilijker) schrijfvaardigheden kijken.

Tussen de alinea's zie ik weinig tekstverbanden en signaalwoorden, waardoor het ook geen geheel lijkt.
De inleiding past eigenlijk niet bij de opdracht of de tekst. Misschien had een leuk voorval uit de reis van Quinta als inleiding kunnen dienen, om dan vervolgens over Australie zelf te vertellen.

Let op als je tegenwoordige en verleden tijd door elkaar gebruikt. Tip; doe dit eigenlijk liever niet; het leest heel onrustig. Kijk maar eens naar de zin 'Ondertussen ...'